Mobilni telefoni na rate

Mobilni telefoni na rate?

Preko raznih medija često možete čuti; „mobilni telefoni na rate“, „mobilni telefoni akcija„, „mobilni telefoni povoljno“ i slične pozive na kupovinu. Na televiziji se stalno vrte reklame; mobilni telefoni za 1 dinar, akcija, outlet, najbolja ponuda i slično. Zvuči primamljivo zar ne? Sva tri mobilna operatera u Srbiji nude svojim korisnicima da telefone kupe na 24 rate bez kamate, uz istovremeni popust na pretplatu.

Međutim, šta se stvarno krije iza takvih ponuda, zapitaće se mnogi koji nisu imali iskustvo takve kupovine. Vi stvarno dobijete telefon za 1 dinar ali sklapate ugovor i morate 24 ili u nekim slučajevima 36 meseci da budete vezani za tog operatera. Naravno u tome nema ništa lošeg, međutim većina ljudi uzme paket koji im nije potreban, koji plaćaju skuplje, samo da bi dobili telefon za 1 dinar. Na primer, uzmu paket koji košta 2000 dinara koji realno ne mogu da potroše, umesto da uzmu paket od oko 1000 dinara koji bi zadovoljavao njihove potrebe. Druga stvar koju kupci obično zanemaruju je činjenica da neki operateri kada ne uzmete telefon već samo produžite pretplatu daju popust do 50% na račun, tako da umesto naprimer 1000 dinara mesečno vi plaćate 500-600 dinara vaš račun.

Više se isplati kupiti novi telefon

Naime, telefoni na rate se prodaju po punoj ceni, koja je često veća od cene po kojoj se isti telefon prodaje u radnjama, pa kada se sabere koliko novca korisnik plati tokom dvogodišnjeg ugovora, ispada da je jeftinije kupiti novi telefon i plaćati punu pretplatu (bez popusta).

Ovo sve iznad kada preračunate shvatićete da vi telefon niste dobili za jedan dinar, već vas je on izašao bar duplo u odnosu da ste otišli u neku radnju i kupili ga za gotovinu. Sledeći put kada čujete reči mobilni telefoni akcija, mobilni telefoni prodaja za samo 1 dinar, preračunajte se ponovo, možda je ipak bolje da samo produžite ugovor bez telefona.

Autor

Aco Tomović

Share:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

Izaberite valutu
EUREuro
0612042042