Smart telefoni

Smart telefoni

Telefonko u svojoj ponudi nudi veliki izbor smart telefona po izuzetno pristupačnim cenama. Najbolji odnos cene i kvaliteta bez obzira da li tražite mobilni telefon sa osnovnim funkcijama ili napredniji mobilni telefon s mnoštvom korisnih funkcija i aplikacija.
Mobilni telefoni su postali praktično obavezan uređaj u svakodnevnoj komunikaciji. Napretkom tehnologije, vrlo brzo se menja svet mobilnih telefona, to je dovelo do toga da se u smart mobilnom telefonu objedinjava sve više funkcija. Smart mobilni telefoni pored razgovora i SMS poruka zamenjuju i računar, foto aparat, MP3 player, razne merne i fitness uređaje i još mnogo toga. Osnovna podela mobilnih telefona je na osnovu toga da li poseduju smart funkcije.
Raniji modeli mobilnih telefona su pre svega služili za razgovor i SMS poruke, a potom su dobijali i neke naprednije mogućnosti. Smart mobilni telefoni su napravili korak napred zahvaljujući modernim operativnim sistemima poput Android, Windows Phone i iOS-a, omogućavajući instalaciju velikog broja različitih aplikacija i samim tim praktično neograničenu mogućnost upotrebe u različite svrhe.Veliki broj različitih aplikacija ispunjavaju širok spektar potreba, od društvenih mreža, pregledavanje po internetu, velikog broja igara, zabavnog sadržaja,mobilnog bankarstva, office aplikacija, navigacija i vrlo uspešno mogu zameniti računar.
Mnogi smart mobilni telefoni danas poseduju dual SIM funkciju koja im omogućuje korišćenje dve SIM kartice, odnosno dva mobilna broja istovremeno, samim tim više nemate potrebu da nosite dva mobilna telefona, ukoliko posedujete dva broja, npr. lični i službeni broj.

Ekran telefona

Ekran osetljiv na dodir, tzv. touchscreen ima većina smart telefona  sa njim se izgubila potreba za fizičkim tasterima, koje su mobilni telefoni imali ranije. Mobilni telefoni poseduju ekran od 1.8“ dijagonale (4.75cm) za manje modele sa tastaturom, do 6.5“ za najnovije smart telefone, koji su sve većeg formata. Neki od tablet uređaja poseduju mogućnost SIM kartice i poziva, obzirom na to granica nije potpuno definisana, pa se mobilni telefoni velikih dijagonala često nazivaju phablet (fablet), jer su praktično kombinacija na granici mobilnog telefona i tableta. Na jeftinijim modelima mobilnih telefona tip ekrana može biti standardni TFT, na skupljim i kvalitetnijim modelim mobilnih telefona tip ekran je ili IPS i AMOLED . Na mobilnim telefonima koji imaju IPS i AMOLED ekrane imamo bolji prikaz boje, kvalitetniju sliku, mnogo bolju vidljivost iz svih uglova. Od rezolucije ekrana zavisi koliko oštru i detaljnu sliku mobilni telefon može da prikaže i ona najčešće ide od 480×800 piksela za manje do čak 2560×1440 piksela za vrhunske modele.

Kamera telefona

Samo najosnovniji modeli mobilnih telefona nemaju kameru, svi ostali modeli imaju makar jednu kameru sa zadnje strane telefona, danas velika većina telefona poseduju i drugu kameru, sa prednje strane telefona, ta kamera pre svega služi za takozvani selfi, kada zelimo da vidimo sami sebe na ekranu i da se pritome slikamo. Takođe, ta prednja kamera je namenjena za video pozive. Rezolucija kamere ide i do 24Mpix, a veći broj mega piksela donosi kvalitetniju, jasniju fotografiju. Kamere na mobilnim telefonima pored fotografija mogu snimati i video čija rezolucija može varirati od WVGA (800×480 piksela) do 4K (3840×2160) u zavisnosti od specifikacije telefona.

Procesor telefona

Procesor mobilnog telefona je zaslužan za performanse omogućujući dovoljno snage za aplikacije, igre, i funkcije samog telefona. Veoma bitna stavka mobilnog telefona je procesor, oni mogu imati od jednog do osam jezgara (Single, Dual Core, Quad Core, Octa Core), a modeli sa više jezgara po pravilu nude bolje performanse. Napredniji procesori nude i veću štedljivost, odnosno manju potrošnju energije, pa samim tim i hladniji rad i duže trajanje baterije.

Ram memorija

Mnogima je pri kupovini mobilnog telefona odlučujuće to koliko telefon poseduje memorije, telefon ima radnu i internu memoriju. Radna memorija, odnosno RAM je skraćenica od “Random Accsess Memory” ili prevedeno na srpski, radna operativna memorija. Što više RAM memorije poseduje smart telefon, to znači da će brže raditi, a mnogo menje su šanse da se jave problemi sa usporavanjem rada telefona, seckanje aplikacija, i brzog trošenje baterije. Raspoloživi kapacitet RAM memorije se kreće od 512MB kod osnovnih odela, do 8GB kod naprednih.

Interna memorija

Interna memorija, to je memorija u koju se pohranjuje većina aplikacija i mnoge vrste datoteka i podataka za te aplikacije, slike, muzika i sve ostalo što imamo na samom smart telefonu. Raspoloživi kapacitet interne memorije je između 4GB i 512GB, mada su najčešći modeli sa 16GB i 32GB. Kod modela koji imaju predviđen slot za SD karticu, internu memoriju je moguće proširiti ubacivanjem SD kartice odgovarajućeg kapaciteta.

Ponuda raznih modela

U Telefonku možete pronaći mobilne telefone vise različitih proizvođača, uključujući: Samsung (J serija, A serija, S serija), Huawei (Honor, P serija, Mate), Nokia, Apple (iPhone), Alcatel, LG , Xiaomi, CAT.
U našoj ponudi su isključivo SIM free telefoni, odnosno oni koji rade bez ograničenja na Telenor, VIP, MTS ili bilo kojoj drugoj mreži.  Pogledajte našu ponudu.

Share:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP

Izaberite valutu
EUREuro
0612042042